Учители

Криза с преподавателите за деца със специални образователни потребности

Криза с преподавателите за деца със специални образователни потребности. От Асоциацията на ресурсните учители настояват за спешни мерки на просветното министерство. Според тях масово у нас се назначават преподаватели без необходимото образование. А заради недостига на кадри специалистите са свръхнатоварени.

Мария, на 5 години, с диагноза – Синдром на Даун. Посещава масова детска градина. За да се социализира Мария по-лесно, на помощ идва ресурсният учител. „На нашите слънца им трябва малко повече, за да  могат да бъдат по-дисциплинирани. На тях им е необходим човек, който да им подпомогне работата“, обяснява Надя Мирчева, майка на дете със Синдром на Даун.

За да се социализира Мария по-лесно на помощ идва ресурсният учител. „Тази ресурсна, която е в момента ми каза, че може да работи с моето дете между 30 минути и 1 час на седмица, което е крайно недостатъчно“, допълва Надя Мирчева.

Същият учител посещава няколко детски градини и училища и работи с повече от посоченият в наредбата на образователното министерство лимит от 12 деца. Според Асоциацията на ресурсните учители това е масова практика в страната.

Последните данни показват, че броят на децата със специални образователни потребности у нас е около 17 000. А броят на учителите, способни да работят с тях – едва 1300. Това принуждава много директори да наемат учители без нужната диплома – по специална педагогика, логопедия или психология – твърдят от асоциацията. А това поставяло под въпрос бъдещето на тези деца.

Ана притежава диплома за специален педагог. През последните 10 години работи в сферата на приобщаването на деца. „От моята позиция ми е трудно да си представя как някой, който никога не е работил и не е срещал дете с аутизъм, например, как би могъл да се справи с предизвикателствата, които може да срещне с това дете“, на мнение е ресурсният учител Ана Иванова.

За момента родителите на Мария са принудени да търсят допълнителна помощ. Тя обаче струва пари.

От образователното министерство съобщиха за NOVA, че ще извършат проверка на всички сигнали за нередности, предоставени им от Асоциацията на ресурсните учители.

Източник: nova.bg