Учители

Криза за учители в следващите десет години?

Българското образование ще се задъхва от липса не само на качествени, но и на всякакви други педагогически кадри в периода 2020-2022 г., прогнозира Синдикатът на българските учители, цитиран от „Класа“.

Според изследването на СБУ, около 6000 учителски места ще са незаети в този период. Ще се стигне до ситуация, в която ще се разчита на доброто желание на старите кадри да се върнат в сферата от други области, в които са потърсили реализация.

В момента бълват информации за нарастващ интерес към професията на учителя, но според специалисти тенденцията не е трайна. Тя се дължи на сложната икономическа обстановка, която направи като цяло образованието атрактивно, най-вече заради сигурността която дава. Заплатите не са особено високи, но са сигурни и редовни, а парите идват директно от държавата.

Преди началото на тази учебна година по 50-60 души кандидатстваха за едно място на учител. Отбелязаха се и рекорди – 93-ма за учител по физкултура.

„Кризата даде възможност на образователната система да се справи с недостига на учители по информационни технологии, природо-математическите и чуждоезиковите дисциплини“, споделя пред всекидневника Янка Такева, председател на СБУ.

Започне ли се обаче излизане от кризата, проблемът с преподавателите ще стане още по-голям. Сега интересът е от хора с подходящия образователен ценз, а от вече доста години като цяло трудната и напрегната професия е доста неатрактивна за младите.

Първите признаци за предстоящия срив могат да се забележат в детските градини и началните училища. Там от няколко години се забелязва оскъдица на кадри. Сега в българското училище работят основно учители на възраст между 48 и 52 години. Едва около 3 на сто от педагозите са на възраст до 29 години. Отделно професията е феминизирана до крайност за разлика от повечето страни от ЕС, където се търси баланс. Към 85 на сто от учителите в България са жени, като феминизирането на професията води до дискриминационни политики.

От един поток от 30 студенти, които се дипломират като учители в българските университети, едва около 5 се насочват към учителската професия, показва друга констатация на СБУ.

Условията в училищата не чертаят кой знае каква перспектива за младите. Над 50% от учителите търпят насилие от ученици и родители, а това е съчетано с невисоко възнаграждение и все по-западащ престиж.

Още по темата