Учители

Кризата за учители тепърва предстои

Децата имат чувствителни пропуски в училище, които ги правят неконкурентни спрямо своите връстници от другите страни“, смята изпълнителният директор на „Заедно в час“ Евгения Пеева пред агенция „Фокус“.

Тя говори конкретно за младите специалисти в педагогическите специалности, но принципът важи и за всички останали области.

Пеева изтъкна като голям проблем за българския ученик слабата езикова грамотност и незадоволителното логическо мислене. По езикови и математически способности например PISA ни нарежда сред страните, заемащи места от 55-то до 70-то (последно).

Средната възраст на учителите у нас е над 45 години. До десет години 40% от тях ще имат право да се пенсионират и не е изключено това да доведе до криза за педагози. Тази опасност се засилва и от факта, че едва 2% са новите учители, които влизат в системата.

Евгения Пеева е притеснена, че може да дойде момент, в който да не можем да обхванем нуждите на родните ученици да бъдат обучавани качествено.

Тя говори и за работата на програмата, чийто изпълнителен директор е – „Заедно в час“

„Заедно в час“ предлага възможност за лично и професионално развитие на интелигентни и високообразовани млади хора в името на улесняване на достъпа до качествено образование за всяко дете.

Ние подбираме много внимателно хората, които ще станат учители, защото вярваме, че всеки учител трябва да има набор от компетентности, нагласи, за да бъде успешен, да мотивира учениците си и да повишава техните академични резултати“, коментира Пеева.

Тя смята също, че младите учители трябва да получават повече подкрепа от по-опитните си колеги, за да могат да се адаптират по-лесно към специфичната училищна среда.

Още по темата