Институции Ученици Училища Учители

Красимир Вълчев: Ще приложим стратегията за невзаимодействие между паралелките

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви в ефира на БНТ, че учебната година ще започне присъствено, но ще се спазва принципа на невзаимодействие между паралелките и групите в детските градини. „Живеем в условия на непредвидимост, но сме заявили, че учебната година ще започне присъствено“, уточни той. Само децата с определени хронични заболявания ще учат дистанционно.

По закон ще бъде урегулирано, че, ако има едно дете с COVID-19, класът ще излиза в принудителна карантина. Ще бъде уточнено и при какви условия ще се минава на електронно образование. Всичко това ще стане с промени в Закона за предучилищното и училищното образование, като промените ще су дискутират в парламента в началото на септември.

МОН планира да няма грипни ваканции, а да се учи в електронна среда. „Няма система, която да е напълно готова и напълно оборудвана. Имаме отпуснати средства от ЕС за компютри, вероятно ще купим пречистватели на въздуха, но това ще се забави. Не можем да сме сигурни, че всяко дете ще има персонално устройство за работа“, каза още министрът.

Източник: 24 часа, Стандарт