Институции

Красимир Вълчев: Ще въведем единна система за прием в първи клас в София

За прием в първи клас в столичните училища догодина ще бъде въведен критерий за уседналост, а догодина или за по-следващата учебна година – единна система за прием (такава има за яслите и детските градини в София). Това обяви пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев по повод скандалите около приема на първокласници в столицата.

Родителите трябва да са наясно, че ней-важен в началното училище е учителят, коментира още министърът. Според него проблемът с агресията в училищата може да се преодолее само при добра комуникация между семейството и училището. Иска ми се да подобрим дисциплината в училището, но това изисква общи усилия, допълни той.

Относно висшите училища у нас Красимир Вълчев смята, че ръководствата им трябва да са по-реактивни – да реагират на промените във външната среда. Той смята, че ръководството на УНСС направи грешка, като наказа студента, подал сигнал срещу преподавателка.

Министърът на образованието обяви още, че целта на правителството е постепенно да увеличи заплатите на учителите, така че те да станат над средните за страна.

Източник: btvnovinite.bg