Институции

Красимир Вълчев – фаворит за просветен министър

Третото правителство на Бойко Борисов ще стане факт след 3 май. На този етап са ясни няколко неща. Едното е, че няма да има съществени структурни промени в Министерския съвет от предишния кабинет на Борисов. Почти сигурно е, че ГЕРБ ще си запази министерствата на вътрешните и външните работи, на финансите, на правосъдието, на регионалното развитие, на транспорта, земеделието, образованието и здравеопазването.

В предизборната си кампания ГЕРБ определиха образованието като основен приоритет, а като евентуален министър се сочеше бившият председател на ресорната парламентарна комисия Милена Дамянова. От партията обаче казват, че тя е отказала по лични причини.

За поста засега като фаворит се очертава дългогодишният главен секретар на Министерството на образованието Красимир Вълчев. Той зае този пост през 2009 г. в началото на първото правителство на ГЕРБ, когато министър за кратко беше Йорданка Фандъкова. Напусна по времето на кабинета „Орешарски“, но се върна при второто правителство на Борисов и подаде оставка при идването на служебния кабинет на Герджиков.

През последните си месеци в министерството Красимир Вълчев, който е смятан за близък и до бившите просветни в различни правителства – Даниел Вълчев и Меглена Кунева, беше пряко ангажиран с новата оперативна програма за образование и наука. 

Източник: capital.bg