Институции Ученици Училища Учители

Красимир Вълчев: Учебната година ще започне присъствено, без маски

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че учебната година 2020/2021 ще започне присъствено, без кардинални промени за новата учебна година. По-съществено изменение ще има в целодневната организация на учебния процес. Предметът Околен свят става Родинознание, съобщава news.bg.

Няколко варианта се обмислят за началния етап на образование, тъй като за децата от първи до четвърти клас е почти невъзможно дистанционно обучение. Желанието на МОН е децата от 1 до 4 клас максимално дълго време да присъстват в класните стаи. Междусрочната ваканция ще бъде три дни. Преминаването към дистанционно обучение ще бъде за 3, 5 или максимум 7 учебни дни.

„Няма да се носят маски в училище. При ръст на заболелите в училище ще се обявяват грипни ваканции за отделни училища и за отделни региони. Ситуацията ще бъде динамична“, подчерта министърът.

Противоепидемичната обстановка ще продължи през цялата следваща учебна година. „Разработваме правила за функциониране на системата в тази ситуация. Училищата ще трябва да имат план за превключване на учебния процес от присъстване към електронна среда за определен период от време. Това ще е в резултат на заболелите деца“, поясни той.

Източник: News.bg