Институции Ученици Училища Учители

Красимир Вълчев: Препоръчвам повече занятия на открито

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев даде разяснения за провеждането на учебната година в ефира на БТВ. Той заяви, че маските остават задължителни за общите части на училището.

Вълчев поясни, че ще препоръча всички училища да проведат родителски срещи преди 15 септември, за да пояснят задължителните и препоръчителни мерки, които влизат в сила. Той цитира социологически данни, според които 80% от родителите са „за“ присъствена форма на обучение и, че ще препоръча част от занятията, които е възможно, да се провеждат на открито.

На въпрос относно реакциите на родители „за“ и „против“ децата да носят маски в общите части на училището, министърът отговори: „Учениците с асма могат да не носят маски в общите помещения, въпреки че те са задължителни извън класните стаи. За целта те трябва имат удостоверение от личния лекар“. Препоръката е тези ученици да прекарват по-малко време в общите помещения.

Когато някой ученик не носи маска по други причини, най-напред ще му бъде направена забележка няколко пъти, ще бъде проведен разговор с неговите родители. Има разписани правила и санкции – от забележка до преместване в друго училище, но не смятам, че ще се стигне дотам”, каза Вълчев.

За да могат всички да се включат в онлайн уроците, в началото на следващата година ще бъдат закупени 800 000 устройства. Предвижда се да има оборотни устройва в училища, които да бъдат раздавани на децата при необходимост.

Министърът поясни, че не се предвиждат намалени часове, а повече компенсаторни мерки, ако учениците отсъстват няколко дни или са избрали да останат вкъщи.

МОН разширява и банката с резервни учители при случай на зараза с коронавирус. За целта са поканени студенти и хора без педагогическо образование да се включат като заместващи учители.

Пълният запис на разговора гледайте тук.

Източник: БТВ, Kanal3.bg