Учители

Красимир Вълчев осъди уволняването на учители в края на годината

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че е порочна практиката да се освобождават учители в края на учебната година и да се назначават отново на работа през новата, за да се пестят средства от бюджета на училището. По думите му учителската работа не е с такъв характер, който да предполага краткосрочен договор по Кодекса на труда.

„В тази връзка още през юни тази година съм изпратил писмо до всички директори на образователни институции, с което съм обърнал внимание, че това не е добра практика, не е в съответствие с Кодекса на труда и не е желателно от гледна точка на политиката за задържане на млади преподаватели“, заяви министърът, цитиран от БТА, и добави: „При проверките, които ще правим, ние ще констатираме това като нарушение. Ще използвам и други случаи да им кажа, че това не е желателно и не е законосъобразно“.

Вълчев коментира още, че държавата трябва да направи всичко възможно да обхване всяко едно дете в задължителна предучилищна и училищна възраст. Анализите показват, че редица деца, чийто родители са с ниско образование, не са обхванати в предучилищна възраст. Това е основна предпоставка след това те да бъдат успешно интегрирани и социализирани в училищна възраст.

Министърът каза още, че мотивираните учители са най-важният фактор за подобряване на образователните резултати. „Ние имаме ясен ангажимент за удвояване на учителските заплати в четиригодишния период и вече го изпълняваме“, заяви Вълчев.

Източник: economic.bg