Институции Ученици Училища Учители

Красимир Вълчев: Обсъжда се вариант за разредено присъствие на учениците от 8 до 12 клас

Министърът на образованието и науката обяви, че като резервен вариант за обучение се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. „Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай“, коментира Вълчев в ефира на БНТ. По думите му мярката би действала локално, според условията в различните училища. „Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн – 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие“.

Министър Вълчев коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час. Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

25 училища са получили разрешение за обучение в електронна среда. Действа се локално, в следващите дни се очакват нови указания към училищата. Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите.

Вижте видеото с интервюто.

Източник: БНТ