Институции Ученици Училища Учители

Красимир Вълчев: Образователната система няма да премине изцяло към електронно обучение

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че образователната система няма да премине изцяло към електронно обучение дори при ръст на заразените с коронавируса. Той уточни, че при положителни проби на ученици и учители, под карантина ще бъдат отделни паралелки, каквато е практиката досега. Само засегнатите класове ще преминават към обучение в електронна среда, а училищата няма да се затварят.

„Данните сочат, че едва 4 от 1000 паралелки са под карантина и основание да се затварят училища няма. Когато говорим за прагови стойности, те ще бъдат прилагани на ниво община, на ниво област, но не и за цялата образователна система. Целта ни е максимум присъствено обучение“, уточни министърът. Вълчев каза, че Министерството на здравеопазването е обявило нови „прагови стойности“, при които ще се дават предписания за преминаване към обучение на електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните.

Средно на ден по 8 преподаватели дават положителни проби за COVID-19. За момента здравните власти не предвиждат масово тестване на учители и ученици. „Ние имаме един нормален брой на заболелите ученици и учители. Към вчерашна дата учителите в училищата, които са заразени, са 68, констатирани случаи. Без тези 16, ако ги добавим, стават 84, което е по-малко е от една хилядна от общия брой на учениците“, допълни министърът.

 

Източник: БНТ, dir.bg