Институции

Красимир Вълчев: Образованието е мисия

Образованието не е само задача, а е и мисия. Учителите и децата са най-важните участници в системата. Това каза новият министър на образованието Красимир Вълчев при приемането на поста от служебния министър Николай Денков. 

„Заставам с чисто сърце, защото направихме всичко по силите си, за да вървим напред“, каза проф. Денков. Той допълни, че всички сектори в министерството са еднакво важни и призова Красимир Вълчев да намери тънката пътека за оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, така че да се поздравим с успех. 

Красимир Вълчев обясни, че делегираните бюджети ще бъдат коригирани по такъв начин, че всички да имат равен достъп до добри учители. Новият министър на образованието и науката обеща повече пари за учителите, които преподават в отдалечени и малки населени места. Това ще стане чрез корекция на делегираните бюджети на училищата за 2018 година. Вероятно ще бъдат отпуснати и допълнителни целеви средства на училищата за образователни резултати, но това няма да стане веднага. 

 По думите му общото увеличение на средствата в системата трябва да мотивира повече млади хора с добри оценки да се насочват към педагогическо образование. „Познавам колегите от министерството, експертите от регионалните управления и значителен брой хора в системата. Това е предпоставка да започнем бързо работа“, заяви министър Вълчев.

Той благодари на служебния екип на МОН за изготвянето на проекта на Националната стратегия за развитие на научните изследвания и обеща той да бъде придвижен много бързо до Министерски съвет. Стратегията трябва да бъде приета от Народното събрание до 30 юни т.г. Другият важен проект, подготвен от служебния екип – този за изменение на Закона за развитие на академичния състав, ще бъде обсъден отново със Съвета на ректорите.
Красимир Вълчев благодари на предшественика си и за изготвения план за превенция на агресията и обеща в него да залегнат и допълнителни мерки. Двойното увеличение на учителските заплати, заложено в управленската програма на ГЕРБ, ще бъде изпълнено, увери министърът.

Източник: 24chasa.bg, МОН