Институции Ученици Училища Учители

Красимир Вълчев: Не възнамерявам да предлагам отмяна на външното оценяване след 4. и 10. клас

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви в ефира на БНТ, че не възнамерява да предложи отмяна на Националното външно оценяване в 4. и 10. клас, защото нее смета, че епидемичната ситуация през юни, когато изпитите се провеждат, ще бъде по-лоша, отколкото е сега.

Според него онлайн обучението е спасило натрупването на дефицити, забавянето в образователното развитие на децата. „То е по-добра алтернатива на нищото, но в никакъв случай не е пълноценна алтернатива на присъственото обучение. Дадохме възможност 1-3. клас да се удължи с три седмици учебната година, 4-6. клас с две седмици. 313 училища избраха тази възможност. Над 300 училища ще учат през юни за сметка на декември“, каза още министърът.

Той сподели, че желанието от началото на учебната година е да има максимум присъствено обучение, но осъзнава, че то не може да се реализира. Ако върнем всички ученици, рискуваме след това всички отново да останат вкъщи.

„Доказа се тезата, че малките деца не са основните заразители. Колкото по-малки са децата, по-малко рецептори имат, по-малко репликират вируса, безсимптомните преносители по-малко заразяват. Не са проблемът децата. Проблемът е класната стая“, каза още Вълчев.

Министърът поясни, че първи-четвърти клас не са учили по-малко от предходни години присъствено, а като цяло са учили повече, тъй като предходни години има една седмица екскурзии, две-три седмици грипни ваканции, ваканциите поради усложнена климатична обстановка. В момента има 5 – 12. клас близо 600 деца, които са избрали да останат да се обучават вкъщи.

Според него, системата като цяло функционира, но проблемът е, че електронното обучение от разстояние не може да бъде компенсаторна заместваща алтернатива на присъственото обучение.

„Няма антиваксърска настройка сред учителите“, категоричен беше министърът. 24% от учителите са заявили желание за ваксинация.

Източник: БНТ