Институции

Красимир Вълчев: Липсва достатъчно взаимодействие между институциите

„Факт е, че ние в България имаме немлака група от родители, които са с нисък образователен статус, с липса на отношение към образованието, родители, които не мотивират децата си да посещават училище. Имаме възпроизводство на неграмотност от едно поколение в друго. Имаме неграмотност, която е причина за множество общесвени проблеми.“ Това заяви пред БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни, че са били готови с мехнизъм още преди инцидента в Асеновград. Ангажиментът, че образовантието е приоритетна тема може да се види още в програмата за управление, каза той.

„В системата на образование има 50 или 100 мерки, които и в момента действат. Това, което ние констатирахме, че е сериозен проблем, е липсата на достатъчно взаимодействие между институциите, на координирани усилия, на координирани политики“, категоричен е министърът.

По негови думи много често учителят прави посещения в домовете и полага усилия, но е безпомощен сам. Според министър политиката за подпомагане със социални помощи на деца също трябва да бъде в по-голяма степен обвързана с образователните нужди.

Основна мярка е саздаването на екипи за съвместна работа на институциите. В екипите ще се включение педагогически специалисти, учители и представители на дирекциите по социално подпомагане, на МВР. Те ще трябва да намерят всяко едно дете, да убедят него и родителите му да посещава училище. Ако не могат да го убедят, ще трябва да го принудят, каза Вълчев.

Източник: news.bnt.bg