Институции Ученици Училища Учители

Красимир Вълчев: Искането за 10-15 дни отсъствия по домашни причини ще бъде обсъдено

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че ще обсъди предложението за увеличаване на броя дни за отсъствие от училище по семейни причини с министъра на здравеопазването. „Като аргумент чух, че децата не е добре да ходят пред здравните кабинети на личните лекари, където се получава струпване и на родители. Възможността за отсъствия по семейни причини е за 10 дни, като три от тези дни са с разрешение на класния ръководител, а три дни – с разрешение на директора на училището „, обясни Вълчев.

Той отбеляза, че засега няма необичайно струпване пред лекарските кабинети, но може ще има през януари и февруари, когато дойдат сезонните грипни вируси. „Колко да бъдат тези отсъствия по семейни причини – 10 или 15, ще бъде обсъдено и облекчението ще е повече за отговорните родители, но не трябва да забравяме, че при над 20 процента от децата липсва отговорност на родителите към образованието и за тях това ще е възможност да не ходят на училище. Имаме няколко варианта за отсъствията“, поясни министърът.

„Ще говорим също със социалните партньори и с родителите, но въпросът не е еднозначен, защото, ако едно дете не отиде на лекар, рискуваме част от симптомите да не бъдат забелязани от родителя. Той няма тези професионални познания и медицинските специалисти категорично препоръчват децата да отидат на лекар“, завърши той.

Източник: Dir.bg, БТА