Институции Ученици Училища Учители

Красимир Вълчев: Избрахме стратегия на превключванe

Министърът на образованието и науката представи официално насоките за старт и провеждане на новата учебна година. Тя ще стартира присъствено, като училищата ще са подготвени да превключат на дистанционно обучение при грипна ваканция например или при епидемиологична обстановка. „Можем да прогнозираме с голяма доза увереност, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родители, трябва да намерим начин образователната система да работи”, посочи министър Вълчев.

Насоките са подписани от министъра и изпратени на директорите на училища. До края на следващата седмица училищата трябва да обсъдят всички мерки.

Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с Covid-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. „Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ“, разясни Вълчев.

„Има три седмици до началото на учебната година, може да се случи всичко, но при днешните данни учебната година стартира присъствено“, категоричен беше министърът. „Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началния етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките – за 1 и 2 клас не е добро. Всяко училище ще направи списък от мерки“, допълни министърът.

Министър Вълчев обясни, че при обучението в електронна среда тази година ще има оценки и отсъствия. Той категорично заяви, че няма да има повече извинения, както миналата година.

Следващата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование, които да позволят част от прилагането на мерките – задължителни и препоръчителни. Сред тях попадат и такива като за носене на маски, разделения на коридори, междучасия по различно време, контрол в тоалетни, разпоредби за храненето в стол.

Планира се 20 училища да се превърнат в места за дистанционно образование, като те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи. Очаква се стартът на тази възможност да е около края на септември и началото на октомври месец.

Вече са определени заболяванията, които да служат за основание за преминаване временно на обучение вкъщи. „Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите, като тя се различава от онлайн обучението“, подчерта Вълчев.

Министърът обясни разликата между електронна и дистанционно обучение. При електронното обучение ученикът не променя класа си, но при дистанционната форма, която може да бъде за деца от 5 до 12 клас, детето се води, че е от училището А, но учи в училището В. При нужда, ще има възможност за повече консултации с учителите и затова ще се плаща допълнително за подобни допълнителни часове, по 15 лв.

Вълчев поясни, че медицинският персонал в училища и градини не е обучаван за реакция при потенциална ковид зараза и изрази предположения, че РЗИ са се погрижили за това.

Планира се и предоставянето на допълнителни средства за общините за издръжката на децата след въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните. Те ще са за закупуване на помагала, както и за храна на учениците. Министър Вълчев отбеляза, че вероятно депутатите ще предложат компенсации за децата, които не са приети в детски градини в периметър, който предстои да бъде определен. Въпросът е обсъден и с премиера Бойко Борисов, който е подкрепил подобна идея. 57 са общините, в които има недостиг на места в детските градини, каза просветният министър.

Според него системата на частното образование е алтернатива, което обаче е свързано с ограничен достъп и финансов ангажимент на родителите. „Обществената справедливост изисква тези родители да бъдат компенсирани. Така, че вероятно това ще бъде предложено”, заяви Вълчев.

nasoki_pri-covid_270820

Източници: БНР, Новините.бг, 24 часа

Източник: БНР, Новините.бг, 24 часа, МОН