Мнения

Красимир Вълчев: Втората стъпка на увеличението на учителските заплати ще е догодина

760 лева ще бъде най-ниската учителска заплата след предстоящото увеличение от септември. Най-ниската основна директорска заплата ще започва от 960 лева. Това каза по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В момента средната брутна учителска заплата е 930 лв. Към края на мандата трябва да стане 1860 лв., или 1600-1700 лв чисти. Директорската ще е около 2000 лв., посочи още министърът.

По думите на министъра тези крайни резултати трябва да бъдат постигнати на равни стъпки до 2021 г. Втората стъпка на увеличението частично ще бъде следващата година, но в посока диференцирано финансиране, отбеляза Вълчев.

По думите му ежегодно за следващите три години са заложени по 330 млн. лв. повече спрямо предходната за изпълнението на този ангажимент. В 4-годишен план това са близо 1,4 млрд. лева, които ще бъдат планирани в бюджета за увеличение на учителските възнаграждения, изчисли министърът. Паралелно с това ще направим и промени в системата на делегираните бюджети, допълни той.

Между 18 и 20% от децата, които влизат в българското училище, не владеят български език, техният дял се увеличава, отбеляза също просветният министър. Най-добрият начин да се справим с този проблем е с мотивирани учители, категоричен е той.

По темата за първокласниците министърът коментира, че за приема трябва да се изберат някакви критерии. Какъвто и критерий да изберем, ще имаме упреци, че той е дискриминационен. Заложили сме на критерия близост до училището, смятаме, че той трябва да бъде водещ, уточни Вълчев. Той допълни, че е имало злоупотреби с адресните регистрации, осново с критерия месторабота и настоящ адрес, които се опитват да елиминират, доколкото е възможно, с принципа на уседналост.

Трябва да имаме критерии, които да са измерими и проверими, което ще минимизира вероятността за злоупотреби. Заложените в наредбата критерии са такива, посочи просветният министър.

Източник: btvnovinite.bg