Институции

Красимир Вълчев: Амбицията ни е да повишим достъпа до образование

Амбицията на моя екип е да повишим качеството и достъпа до образование за всички деца, но и да разширим партньорството с други секторни политики. Такъв е курсът и на останалите образователни министри на страните от ЕС. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директора на дирекцията „Образование, младеж, спорт и култура“ на Европейската комисия Мартина Райхартс, съобщават от пресцентъра на МОН.

В разговора министърът представи своя екип и експертите в министерството. Красимир Вълчев акцентира върху един от най-важните приоритети в управленската програма на правителството – издигането на социалния статус на учителя и осигуряването на допълнителни стимули и заплащане. „Необходими са ни не само повече учители, но мотивирани и млади хора, които ще работят в малки населени места. Такива, които трябва да работят в една абсолютно различна отпреди 20 години – мултикултурна и мултиезикова среда“, посочва министър Вълчев. Той допълва, че за това трябва да се намерят както национални, така и европейски инструменти за инвестиция в учителите. По думите му основна роля в този процес имат университетите и научните организации, които да осигурят най-качественото обучение, среда и кариерно развитие на младите хора.

На срещата министър Вълчев изтъква, че на България й предстои много важна година. През първата половина на 2018 г. страната ни ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Мартина Райхартс е изразила увереност, че то ще мине успешно, като е посочила, че винаги при първо председателство страните полагат много усилия. Тя е посочила също, че „министър Вълчев има важна роля за реформата на образованието“. Райхартс е разказала, че когато е поела поста, никой не е вярвал, че този сектор е важен, но това се е променило в политическия дневен ред. „Обяснихте колко амбициозни реформи предстоят в България и Ви желая успех, защото няма да е лесно“, е пожелала Райхартс на министъра на образованието.

Източник: novini.bg