Институции Мнения

Кралев: Нужни са повече хора със средно специално образование

Няма нужда от толкова много висшисти, колкото от хора със средно специално образование.

Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференцията „Развий потенциала си в България“, която се проведе във Варна.

Той посочи, че оценява българското образование като добро. Според него има пропуски в синхронизирането на нуждите на пазара и образователната система. Кралев смята, че трябва да се обърне внимание на нуждите на бизнеса.

„В България няма достатъчно специалисти в сектори, които да удовлетворят потребностите на инвеститорите. Няма нужда от толкова много висшисти, колкото от хора със средно специално образование. Например – един завод за автомобили има нужда от поне 5000 квалифицирани кадри, които в момента обаче липсват“, посочи Кралев, цитиран от пресслужбата на ММС.

По думите му е необходим задълбочен анализ за това от какви професии се нуждае всеки район в страната, за да знаят младите хора как да планират кариерата си.

„Oбразователната система трябва да е гъвкава спрямо непрекъснато променящата се среда за младите хора. Защото според последни данни два милиарда от съществуващите работни места ще изчезнат до 2030 година, а 65% от децата в началните училища ще имат работни места, които все още не съществуват“, каза Кралев.

Той даде Министерството на младежта и спорта за положителен пример. „Чували ли сте израза, че работодателите търсят да назначат млади хора до 25 години, но с 30 години трудов стаж. Трябва да променим това – аз го направих в администрацията на Министерство на младежта и спорта. От 180 служители в ММС 120 са новоназначени, като 50 човека от тях са млади и активни хора до 35 години. Eто това е пример за реално включване на младите“, обясни Кралев.

Източник: dnevnik.bg