Училища

Кралев: Вместо стадиони, по селата да се строят училищни салони!

Спортният министър Красен Кралев обяви, че се обмисля с парите по програмата за развитие на селските райони да се строят салони в малките населени места.

Известно е, че европарите отидоха за стадиони, които е твърде спорно колко ще се ползват и най-важното как ще се поддържат, тъй като определен период трябва да бъдат безплатни за желаещите да спортуват.

Той вече е обсъждал идеята със земеделския министър Десислава Танева. По този начин се обмисля да се реши проблема в част от около 700 училища, където има проблеми със  салоните и не може да се провеждат пълноценни часове по физическо възпитание.

Наличието на близо 300 училища без салони и още 400 с пригодени помещения беше един от доводите за намаляване на часовете по физическо възпитание в новите учебни планове.

„Все още има хора в образователното министерство, които не възприемат проблема за физическото здраве на българските деца в цялата му сериозност. Има държавни, национални приоритети. Не знам защо когато се заговори за намаляване на часове се започва с физическото възпитание“, заяви той пред ресорната комисия в парламента.

„Нормалното е да решим проблема със салоните, а не да намаляваме часовете по физическо възпитание. Ако има проблем със 700 училища, защо трябва да го прехвърляме върху останалите 2000 училища“, каза той, цитиран от „Дневник“ и поясни, че все пак вече е постигнато споразумение третият час по физическо да не отпада от плановете.

Идеята му е да се спре със строителството на стадиони и зали в населени места, където това има спорен ефект. Вместо това парите по програмата да се използват за строеж на своеобразни полузали. Това ще са по-големи салони, които ще се използват през деня от училищата за часовете по физическо възпитание, а след часовете – за спортни занимания.

Според него ако това се осъществи, ще остане само проблемът в средните и големите градове, за които програмата за селските райони е неприложима.