Училища

Край на фалшивите медицински бележки?

Медицинската бележка вече няма да е достатъчна, за да може ученикът да е спокоен за извинението на отсъствието си от училище. От новата учебна година класният ръководител ще приема такава само в комплект с амбулаторен лист, който се издава от личния лекар или специалисти при реално посещение на пациент.

Очаква се така рязко да се намали обемът от фалшиви медицински документи, с които ученици трупаха десетки извинени отсъствия от училище.

Разпореждането е издадено от просветното министерство. Катализатор на процесите е безпрецедентният скандал в Асеновград, където преди няколко месеца се разбра, че 209 деца са натрупали между 200 и 400 отсъствия всяко и са ги извинили с медицинска бележка. По случая все още се води разследване, но се смята, че става въпрос за фалшиви документи, припомня ситуацията вестник „Твоят ден“.

Подобни бумаги се разпространяват сред учениците на цената на една закуска в училищната закусвалня.

Един от фрапиращите случаи бе на ученик с 400 извинени и 80 неизвинени. По всички училищни закони той е трябвало да бъде изключен от училище. Извиняват се до 180, а после следва явяване на изпити по всички предмети. Неизвинените пък могат да са не повече от 20.

Специален софтуер пък ще изпраща SMS-и на родителите, ако установи, че дадено дете не е в клас. Създателите му се надяват той да увеличи контрола и да засили родителската отговорност.

Още по темата