Училища

Край на събирането на пари за охрана

РИО-Пловдив изиска от директорите на училищата да прекратят практиката да събират пари от родителите за охрана на учебните заведения. Подобни действия съществуват, тъй като парите в школата не стигат.

Директорите са категорични, че е необходима по-голяма яснота за финансирането на това разходно перо, защото парите в делегираните бюджети не достигали, а общините отказвали да поемат тази издръжка.

В момента няма фиксирана сума, която училищата трябва да дават за охрана, но директорите уточняват, че ако единният разходен стандарт се увеличи до 2000-3000 лв, няма да им проблем школото да поеме охраната.

От МОН обаче ясно заявяват, че държавата е отпуснала пари за охраната в училищата. Като разходът за това е включен в общата сума в графата „издръжка“.

„Ако те са недостатъчни от бюджета на училището, тогава директорът може да търси допълнителни източници, било то чрез дофинансиране от общината, било то чрез реализиране на собствени приходи или чрез дарения”, уточняват от местния РИО, цитирани от Нова ТВ.