Учители

Край на сагата! Законът вече е приет!

Парламентът прие на второ четене новия Закон за предучилищното и училищното образование. Документът влиза в сила от 1 август 2016 г. Изключение правят главата за финансирането и имуществото, която влиза в сила 1 януари 2017 г., както и приетата промяна за право за придобиване на шофьорските книжки след завършен 10 клас, която ще влезе в сила от 1 август 2022 г.

Субсидия от държавния бюджет за частните детски градини и училища, ще се предоставя от бюджетната 2018 г.

След приемането на закона председателят на парламента Цецка Цачева поздрави депутатите и заяви, че законът е чакан от три народни събрания. Вносителят на законопроекта и председател на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова благодари на всички учители и всички участници в разработването на законопроекта.

Приемането на новия закон е от исторически характер, заяви в пленарната зала министърът на образованието и науката Тодор Танев.

Законът от 1991 г. беше много остарял, той беше правен преди интернет, преди отварянето на границите, беше за друго време и с друга философия, каза той. Според него новият закон започва с либерализация, адаптация, свобода на учителя, свобода на родителя, свобода на ученика. Дано това да е на добре, дано се възприеме, дано улегне както трябва, каза още министърът и благодари на всички, работили по законопроекта.