Училища

Край на двувластието в гимназия в Монтана

Гимназия „Христо Ботев“ в Монтана, за чиито казус писахме преди няколко дни, вече може да се похвали с един единствен директор. Това съобщава шефът на инспектората по образование Татяна Петрова, цитирана от в-к „Конкурент“.

Добри Александров пое управлението на мегашколото до провеждането на конкурс.

Скандалът избухна в средата на юли, когато с министерска заповед гимназията по механотехника и тази по електротехника се сляха в едно училище. Двамата директори – Добри Александров на електрото и Мартен Калеев на механото останаха на местата си и така школото осъмна на 15 юли с двама шефове.

Ситуацията разбуни духовете в целия град, а най-зле бяха учителите, които не знаеха чии нареждания да изпълняват.

Тогава областният управител Анатолий Младенов пое ангажимент проблемът да се разреши максимално бързо, но се оказа че и двамата са болни, а заболяванията им не позволяват да бъдат уволнени.

Казусът трябваше да бъде разрешен от инспекцията по труда, след мнение на ТЕЛК. От инспектората настоявали ръководството на училището да поеме Добри Александров, Калеев обаче отказвал да напусне сам.

„Решихме проблема. Господин Мартен Калеев се съгласи да бъде освободен по взаимно съгласие. Той ще получи обезщетение от шест заплати, ще му бъдат изплатени и всички неползвани отпуски“, коментира Петрова пред изданието.

Още по темата