Ученици

„Крадецът на праскови” отпада от учебната програма по литература за 8 клас

Годината, в която се навършват 110 години от рождението на големия български писател Емилиян Станев ще бъде и година за повторно сбогуване с прочутия майстор на перото в цял свят. Гордостта на старата столица и емблема на родната ни литература окончателно излиза от учебниците.

На 15-ти септември осмокласниците ще започнат обучението си по литература с нова програма. От нея отпада „Крадецът на праскови”. Експертите от МОН са счели за ненужно да натоварват учениците с произведението на Емилиян Станев. При това най-превежданата в световен мащаб българска повест, дала сценария за един от най-успешните ни родни филми за всички времена. Сега само старата лента ще напомня за впечатляващата творба с гениално изиграните роли от Невена Коканова и Раде Маркович.

В началния курс вероятно ще останат епизодични негови творби, които се причисляват към анималистичната литература. Те обаче едва ли ще оставят сериозна следа в детското самосъзнание, още повече, че нито едно произведение на Станев не е посочено в сайта на МОН и дори и да бъде преподавано, то ще бъде плод на доброто желание от страна на учителите.

Съвременният писател Виктор Пасков, е новото име в учебната програма по литература. Неговото творчество би следвало да компенсира отпадналите автори като Емилиян Станев. „В крайна сметка тези автори също трябва да се учат, но би могло да се направи така, че да се учи и Емилиян Станев, и съвременните автори. Виктор Пасков има добри романи, но той още повече няма да бъде разбран от учениците”, обяснява Радка Пенчева, която е автор и на книги за големия Емилиян Станев.

Българските автори, чиито произведения се изучават от 5. до 12. клас, са: Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Добри Войников, Петко Р. Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Гео Милев, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Фурнаджиев, Никола Вапцаров, Елисавета Багряна, Димитър Димов, Димитър Талев, Веселин Ханчев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Борис Христов, Виктор Пасков.

Източник: regnews.net