Училища

Косай, който беше пребит в училището си във Варна, не иска да се върне в клас

Косай – сирийският ученик, който беше пребит от младежи с качулки в двора на училището си във Варна, се страхува и не иска да се върне в клас. Това разказа пред bTV майка му Бадия Мараши. Момчето беше нападнато от двама младежи на 14 декември, докато гледало как ученици играят футбол. То е със счупен нос и е претърпяло операция.

Инцидентът е станал в училищния двор. Според прокуратурата нападението не е на расова основа. Директорката на училището твърди, че момчето е възпитано, интегрирано и не провокира или проявява агресия.

Според разказа на майката нападателите го извикали при себе си, питали го: „Защо се правиш на важен, арабин ли си, циганин ли си, какъв си?“, набили го и избягали. Косай познавал само единия от преди. Той не е направил нищо, за да ги предизвика, не е имал проблеми досега с други деца, много е добър и всички го обичат, каза Бадия. Тя няма обяснение за случилото се, не знае и дали произходът им е причината.

Искам да живеем с децата ми спокойно, не искам проблеми, каза майката. Тя идва у нас преди четири години, бягайки от войната в Сирия, има шест деца и е вдовица, след като съпругът ѝ почива преди две години. Работи в ресторант и се справя, помагат ѝ и добри хора, разказа Бадия.

Полицията все още издирва двамата нападатели, случаят се разследва от прокуратурата, а училището обеща да засили мерките за сигурност, включително с по-висока ограда.

Източник: btvnovinite.bg