Мнения

Конференцията DevReach 2011 започна при безпрецедентен интерес (снимки)

Вчера в кино Арена Младост бе открито шестото издание на DevReach, международната конференция за разработчици на Microsoft базирани софтуерни приложения. Над 600 експерта взеха участие в събитието, като 25% от тях пристигнаха в София от 20 Европейски държави специално за конференцията.

Участниците и лекторите бяха изключително активни както в сесиите и обсъждането на въпроси в залите, така и в социалните медии, информират организаторите на събитието.

Начало на дискусиите в Интернет пространството даде Скот Ханселман (главен програмен мениджър в Microsoft), чието представяне в откриващата лекция предизвика буря от положителни коментари в Twitter. До края на деня броят на постовете в Twitter за конференцията (#DevReach) достигна над 750. Те бяха прожектирани в реално време на специален екран във фоайето до конферентните зали, което допълнително повиши интереса към активно взаимодействие между участниците и споделяне на впечатления и емоции.

Ханселман представи по много интересен и достъпен начин визията на Майкрософт относно бъдещето на инструментите и технологиите, с които се изграждат уеб сайтове и системи. Това включваше и обзор и технически демонстрации на голяма част от новостите в Microsoft Visual Studio.

Голям интерес предизвика и лекцията, в която Ханселман представи виждането за това какво прави един блог успешен, както и личните си съвети как може да се постигне това. Като човек с над 80 000 последователи в Интернет  – на неговите подкастове, профил в Twitter и най-вече блога му, който според Technorati е най-влиятелният персонален блог в сферата на Информационнте технологии – той предложи мнението си по въпроси, които интересуват гостите на конференцията в отворена дискусия след края на презентацията.

През втория ден предстои подобна сесия на тема как съвременният IT-специалист може да се справя по-ефективно с огромния обем информация, с която всеки ден се сблъсква онлайн.

След Скот, Джеси Либерти – старши разработчик в екипа на Windows Phone в Майкрософт, разказа за интригуващите нови функционалности в Windows Phone, които предстои да излязат съвсем скоро. Джеси е и водещ на популярната рубрика Yet Another Podcast и автор на над 20 книги за .NET технологии и обектно-ориентирано програмиране.

За първи път на DevReach гостуват и лекторите Гил Клиирън – Silverlight и Telerik MVP, Мартин Балио – Windows Azure MVP, Charles Nurse – главен архитект в DotNetNuke.

По време на конференцията, лидерите на потребителски общности в Хърватия и Сърбия – Томислав Бронзин и Иван Павлович, представиха лекции на тема Mobile BI и Behavior Driven Development.

Както всяка година, така и тази, DevReach включва интересни и лекции по най-важните и горещи теми – HTLM5, Windows 8 и създаване на естествен потребителски интерфейс. Това ще бъде направено от Тим Хъкаби, дългогодишен лектор на DevReach и Microsoft Regional Director, който ще открие втория ден на DevReach.

Силно застъпени са лекции на тема изграждане на модерен потребителски интерфейс с HTML5 и Silverlight, използване и приложение на ASP.NET MVC, оценка, проектиране и тестване на софтуерни проекти, както и уеб производителност.

Във втория ден на конференцията, за всички софтуерни предприемачи ще се състои специално издание на DotNetRocks, популярното интернет радио за .NET разработчици (www.dotnetrocks.com), което ще бъде записано на живо от DevReach 2011. За да бъдете част от тази жива дискусия е достатъчно само да посетите залата заедно с Ричард Кембъл,  Карл Франклин, Стивън Форте, Тим Хъкаби и Лино Тадрос.

Виж снимки от събитието