Учители

Конкурс “Учител-будител във виртулното пространство“ 2012 г.

За втора поредна година Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ) на Националния център за безопасен интернет и Мрежата на учителите новатори организират конкурса „Учител-будител във виртулното пространство“.

Този път надпреварата, посветена на безопасното и отговорно ползване на интернет от децата и младежите, е под надслов „Да ги научим да сърфират“ и продължава от 18-ти септември до 18-ти октомври включително. Могат да се включат преподаващите на ученици от I до XII клас по всички дисциплини, както и педагогическите съветници/училищни психолози.

Победителят в конкурса ще получи Устройство за четене на дигитални книги осигурено от БЛОБ. Втората награда е езиков курс в kabinata.com, а класиралият се на трето място ще се сдобие с презентационна аудио система за учители от „Брейнуер“ ООД. CENTIO Professional IT Security предоставя на призовата тройка антивирусен пакет за компютър и смартфон с едногодишен лиценз заESET Smart Security и ESET Mobile Security. Класът, в който е проведен часа на победителя пък получава голяма торта, осигурена от Мрежата на учителите новатори.

Отличените ще бъдат обявени на 1-ви ноември в уебсайта на БЛОБ helpline.bg, а десетте най-добре разработени урока ще бъдат публикувани в сайта teacher.bg.

Условия за участие:
1. Изберете тема от своята област на преподаване.
2. Разработете един учебен час по темата така, че да насърчите учениците при самоподготовката си да търсят допълнителна информация в интернет. Включете част, разясняваща основите на отговорното поведение онлайн (Виж линковете, публикувани по-долу).
3. Планирайте интерактивни методи за провеждане на часа.
4. Разработете система за проверка дали учениците са успели да намерят нужната им информация, придържайки се към напътствията ви за отговорно поведение онлайн.
5. Изпробвайте разработения час и системата за проверка в клас, с който работите, после попълнете формата за обратна връзка.

Изпратете разработената тема и формата за обратна връзка на имейл адрес: helpline@online.bg

Полезни линкове:
Методически указания за структуриране на урока и форма
Интерактивни техники и правилата за отговорно онлайн поведение
Критерии за оценка на конкурсните работи
Материали в помощ на професионалистите, работещи с деца, и допълнителна полезна информация
Правила за отговорно онлайн поведение

Във виртуалното училище на teacher.bg ще се проведе лекция, посветена на конкурса „Учител-будител във виртуалното пространство“, по време на която ще имате възможност да задавате въпроси.

Допълнителни въпроси за конкурса можете задавайте и по имейл на адреса на Българска линия за онлайн безопасност (БЛОБ): helpline@online.bg