Институции

Конкурс на ЕК за детско интернет съдържание


Европейската комисия обяви второ издание на конкурса за най-добро Интернет съдържание за деца на възраст от 4 до 12 години, информира technews.bg.

Конкурсът има за цел да насърчава създаването на ново съдържание, което да предложи на младите хора възможности за учене, игра, откривателска и изследователска дейност.

Конкурсът, който през 2013 г. ще се проведе в повечето държави-членки на ЕС, както и в Исландия, Норвегия и Русия ще отбележи своето второ издаване.

Децата могат да участват индивидуално или в групи/екипи (например ученически класове или младежки групи). Разработките от възрастни могат да бъдат предавани както от специалисти така и от неспециалисти.

Може да бъде предадено Интернет съдържание под всякаква форма – от уебсайтове, блогове и видео клипове до приложения и игри – но то трябва да е разработено по подходящ начин за ползване от деца и младежи. Съдържанието може да е ново и създадено специално за състезанието или да е вече съществуващо, но да си заслужава да бъде подчертано.

Местните и европейски победители ще бъдат наградени в четири категории:

възрастни специалисти;
възрастни неспециалисти;
индивидуално участие за младежи (до 3 души);
училищни класове/младежки групи (поне 4 души).

Конкурсът вече е в ход и стартира в Деня на Европа – 9 май 2013. Националните победители от всяка от участващите страни ще бъдат обявени през есента.

Печелившите разработки ще се състезават в Европейската награда за най-добро интернет съдържание за деца и победителите ще бъдат обявени в Деня за безопасен интернет – 11 февруари 2014.

Европейските победители ще бъдат поканени на Европейска церемония по награждаването в Брюксел на 11 февруари 2014. Националните награди ще бъдат предоставени от организацията, провеждаща националното състезание и следователно могат да са различни за различните страни.

Повече за конкурса научете ТУК