Ученици

Конкурс за Space Camp

Космически център – Турция (Space Camp Turkey) e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир,Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на астрономията, физика, математика, технологиите, биологията и всички други науки.

В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави SPACE CAMP Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година от г-н Кая Тунджар и съпругата му, г-жа Мери Милс Тунджар.

Космическият център провежда обучителни програми от април до септември, като от основаването му до момента през програмите му са преминали над 15 000 участници.

От българска страна, национален координатор за програмите на Space Camp Turkey е „Център за творческо обучение“. Сътрудничеството на двете организации стартира през 2004 година, от тогава, ежегодно се излъчват български участници и отбори от цялата страна. До 2013 година в програмите на Space Camp Turkey са взели участие повече от 550 деца и младежи от България.

Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и много други. Участниците обличат астронавтски костюми, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и много други.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени тренери и специалисти. В програмите на космическия център участниците могат да се срещнат с истински космонавт или астронавт, специалист за подготовка полетите или ракетен инженер. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

През 2014 година Център за творческо обучение ще подготви и изпрати четири групи ученици от по 20 участници всяка и 1 група от 20 учители, които ще се включат в международната космическа седмица.

Ето темите и изискванията за конкурса през 2014 г.:
Теми за ученици Space Camp Turkey 2014 година.

    Тема 1. Ако имах криле … какво е за теб личния полет? ( 350 думи)
    Тема 2. Ако може да инвестирате в разработки, подобряващи живота на Земята, какви биха били те? Кои от тях бихте използвали като решения и в Космоса? ( 400 думи)
    Тема 3. Тази година се празнуват 55 годишнината на НАСА. Кои са, според вас, най-големите постижения на агенцията и защо? ( 400 думи)

Конкурсни теми за учителски курс Space Camp Turkey 2014 година.

    Космосът – материя, която преподавам. ( 500  думи)
    Съвместни открития и надпревара – да съвместиш несъвместимото? ( 500 думи)
    Моят личен Космос  (500 думи)

Изисквания:

– Да не се надвишава броят думи.
– Есетата да съдържат информация за обратна връзка.
– Контакти само на децата участници, без посочен родител или училище, не се приемат.
Темите изискват от вас да размишлявате, да демонстрирате запознатост, да покажете отношение към проблемите на Света и да бъдете себе си. Не е малко значението на вашия стил, на споделеното преживяване и на формата, която сте избрали, за да ни убедите, че сте съпричастни към проблеми, че високо цените активността, че искрено вярвате в сътрудничеството, изградено върху доверие и уважение. Всяко есе, което дава малка частица от вас, е важно и значимо.

Срокове:
До 17. 02 – Първи тур – изпращане на есета
До 17. 04 – Втори тур – Подбор по документи и превод на есета на английски език, ако е необходимо

Дати на програмите:
22 – 29 юни 2014
13 – 20 юли 2014
20 – 27 юли 2014
10 – 17 август 2014

РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМА