Институции

Конкурси за директори ще бъдат обявени в 150 училища в цялата страна

Конкурси за директори ще бъдат обявени в 150 училищата в цялата страна. Става въпрос за учебни заведения, чиито ръководители са в пенсионна възраст или изпълняват длъжността временно. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев по време на изслушване в ресорната комисия в парламента.

Очаква се конкурсите за директори да бъдат обявявани поетапно от ръководителите на регионалните управления на образованието. Краен срок за провеждането им не е даден.

„Към момента на територията на област София-град има 35 училища, в които са назначени педагогически специалисти за временно изпълняващи длъжността „директор“. Длъжностите са овакантени от лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, или от лица, които са решили да променят местоработата си. Изпълняващите длъжността „директор“ остават на този пост до провеждането на конкурс и избора на нов директор“, обясниха пред „Дневник“ от просветното министерство.

Оттам допълниха, че няма законова пречка директор на едно училище да бъде временно изпълняващ длъжността на друго, каквито случаи има.

Източник: dnevnik.bg