Учители

Конкурсите за директори-съобразени със старта на учебната година

Конкурсите за директори на училища бяха проведени през юли, за да може в началото на август, когато и влезе в сила новият закон, тези 150 училища да имат  директор,  който адекватно да ги подготви за новата учебна година.

„Представете си конкурси и смени на директори през октомври – 3 седмици след началото на срока. Вижте, всяка реформа е трудна, особено когато се променят толкова много неща. Но, първо, законът е измислен с поетапно влизане на част от промените, и второ, непрекъснато поддържаме връзка с учителите”, заяви министърът на образованието Меглена Кунева.

Освен учителския събор, от ведомството са провели срещи в цялата страна с над 3000 учители, най-вече на 1-и и 5-и клас, които ще станат „остриетата” на реформата от септември.

„Без съмнение следващата учебна година ще е трудна, но мисля, че и учителите, и МОН са достатъчно подготвени и мотивирани”, отбелязва Кунева.

На въпрос за аргументацията на оценките, министърът поясни,  че много родители очакват децата им да получават шестици и са склонни да обвиняват учителите в субективно отношение. „Аргументацията на оценката е в полза на учителя именно в такива ситуации. Отделно помага и на учениците да видят, в какво грешат и къде трябва да положат повече усилия. Едно е да видиш суха четворка, друго е тя да е съпроводена с коментар”, посочи Кунева.

Източник: МОН