Учители

Комисията по дискриминация да разгледа казуса с психотестовете за учители!

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) би трябвало да бъде сезирана заради новата наредба на здравното министерство за задължителни психотестове на педагозите, коментира пред БНР адвокат Анели Чобанова, която е бивш член на Комисията.

„Когато едно министерство предприеме някакви законодателни мерки, на първо място трябва да направи предварителна или частична оценка на въздействието на нормативния акт, който въвежда в позитивното национално право. Такава оценка на въздействие не личи да е направена“, посочи тя.

Според нея в случая става дума за непряка дискриминация.

Учителят по физика Виолета Тачева определи наредбата за задължителни психотестове за педагозите веднъж годишно като обидна.

„Аз страшно много си обичам работата, обаче напоследък се чувствам зле като учител от това непрекъснато съмнение дали всичко съм свършила както трябва, дали съм в срок с някакви информации“, сподели тя.

Тачева се оплака, че времето й отива в безсмислени неща и вече разполага с все по-малко часове, за да влезе „под кожата на децата“ и да работи с тях.

„Аргументите на министерството за въвеждане на такова изискване звучат смешно. Имам усещането, че огромна част от гилдията се мъчи да се оттегли от професията, а е факт, че млади хора не влизат в нея и това е много показателно. Когато някой постъпва на работа, той така или иначе доказва своето състояние, своето образование и т.н. Мисля, че е обидно след това да се изисква по този начин да се доказва. В крайна сметка това важи и за лекарите, и за полицаите, важи за абсолютно всички“, обобщи преподавателят.

Източник: dnes.bg