Ученици

Колко трябва да тежи ученическата чанта?

За да не навреди раницата на костната структура на детето, тя трябва да е не повече от 10% от тежестта на детето“, каза пред „Детски Дневник“ кинезитерапевтът Мария Цветкова. Няма доказана пряка зависимост между гръбначните изкривявания при децата и тежките училищни раници. За Мария Цветкова обаче това е неоспоримо така.

Няма и статистика какъв е процентът на децата с гръбначни изкривявания. Здравното министерство не прави такъв скрининг и няма официални данни, казаха от там пред „Дневник“. „В България нямаме тенденция да следим начина на живот и предпоставките за гръбначните изкривявания при децата. На Запад се мисли за тези неща“, казва Цветкова. По думите на завеждащия отделението по ортопедия и травматология в болница „Токуда“ Васил Яблански на 100 деца всяко пето дете има гръбначен проблем.

Темата за тежките раници отново е актуална, след като преди ден стана известно, че петокласничка е подала жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница, която е принудена да носи всеки ден. Очаква се отговорът на председателя на агенцията Офелия Кънева.

В момента в България няма нормативи, които да определят теглото на ученическата чанта. Проблемът съществува от години и не получава решение въпреки периодичните инициативи на неправителствени организации и родители. Миналата година тогавашният зам.-министър на образованието Диан Стаматов препоръча на родителите на най-малките ученици да купуват леки раници на колелца и да оставят всички възможни помагала в училище, докато бъдат въведени масово електронните учебници, които ще облекчат теглото на ученическите раници.

Според кинезитерапевта Мария Цветкова е изключително важно държавата да върне провеждането на скрининг на гръбначните изкривявания в началните училища и детските градини, за да се хване проблемът и да започне лечението навреме. Важна е и профилактиката на проблема, възпитаването на правилна стойка у децата и насочването им към физически упражнения и спортове. Според специалиста изправителната гимнастика би била полезна и профилактична и е добре да се практикува от всички подрастващи. По думите й децата децата трябва да бъдат обучени и на правилно дишане.

Източник: dnevnik.bg