Ученици

Колко струва първолакът тази година?

Подготовката на един първокласник, която включва закупуването на тетрадки, скицник, боички, кутия за сандвич, неразливаща се чаша и други пособия, изисквани от училище, излиза между 40 и 60 лева.

В тази цена не влизат несесер и раница. За тях ще трябва да добавим между 90 и 110 лева, изчисляват продавачи в книжарниците.

Несесерът за първи клас трябва да е снабден с ластици. Тетрадките с тесни и широки редове, както и с квадратчетата, струват между 0,39 лева и 0,80 лева. За първи клас тетрадките трябва да са с максимум 24 листа. Химикалките струват между 1 и 3 лева. Цветните моливи варират между 5-6 лева за 12 цвята, а с 24 стигат до 10 лева. Водните бои струват около 5-6 лева, сочи проверката на БГНЕС.

При по-големите ученици подготовката ще излезе по-малко, тъй като броят на тетрадките намалява. Няма задължително изискване какъв да бъде несесерът и цената му е между 12 и 20 лева.

Купуването на раницата също не е лесна задача, въпреки че пазарът изобилства от различни видове. За първолаците тя трябва да е много стабилна. Препоръчително е да бъде с дебело дъно, да няма ципове, а да е със закопчалка, тъй като циповете лесно се късат. По-вероятно е, ако се купи раница за 20 лева, тя да се съсипе за един месец, предупреждават в добрите книжарници.

От четвърти клас нагоре раниците поевтиняват и хубава чанта може да бъде купена на цена между 60 и 70 лева.

Източник: marica.bg