Институции

Колко струва висшето? Ето сметките на един студент в Пловдив

Колко струва следването в ТУ-филиал Пловдив? Има и икономичен вариант.

Милен Георгиев е четвъртокурсник в специалността „Компютърни системи и технологии“ и е то Димитровград. Студентът живее в общежитие. Всеки ден той тръгва от там с велосипед и го паркира безплатно на специално място в двора на ВУЗ-а.

На обяд се храни в стола с купон за 2,50 лева. Мои състуденти ползват карта за градски транспорт, която е 18 лева на месец, но аз предпочитам да се раздвижвам, казва той. Месечните му разходи включват 70 лева за общежитието, като в цената влизат разходите за електричество, вода, отопление и безплатен интернет. За храна той заделя минимум 10 лева, но понякога сумата набъбва и на 15 лева на ден.

Таксата за обучение е 350 лева на семестър или 700 лева за една учебна година. Това са ми разходите, но аз имам и приходи, доволен е младият инженер. Всеки месец като отличник Милен получава 110 лева стипендия. Всъщност, стипендия от 90 лева месечно получават и всички студенти, които имат успех над много добър 4,50. А има и специални социални стипендии за студенти, чиито родители са с по-ниски доходи. Освен това Милен Георгиев има право и на специална стипендия за изключителни постижения, която е отделна от редовната.

Подобна стипендия се дава на малцината най-изявени студенти от Техническия университет – филиал Пловдив, които са с върхови постижения на национални студентски олимпиади. Моите студентски приходи ми дават самочувствие, че така помагам на семейството си, заключава Милен Георгиев. Цената на обучението в Техническия университет – филиал Пловдив е поносима за средностатистическо българско семейство, преценява четвъртокурсникът. „Избрах да уча „Компютърни системи и технологии“ по съвет на леля ми, но и майка ми е инженер, така че инженерното образование в нашето семейство е традиция, казва той.

След семеен съвет Милен Георгиев е решил да запише и завърши успоредно още една специалност в ТУ. Най-вероятно вторият му избор ще бъде „Електроника“ или „Електротехника“, защото отличният студент е и двукратен призьор в националните олимпиади но „Теоретична електротехника“.

Източник: marica.bg