Институции Ученици

Колко дава държавата за даровити деца в сферата на науката, изкуството и спорта?

Ако си даровито дете или млад човек, спечелил първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, както и на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство в сферата на науката, изкуството или спорта, ще получиш еднократно 195 лева и за едногодишна стипендия от 135 лева от държавата.

Това реши правителството на редовното си заседание. Парите не се увеличават спрямо миналата година, като се дават и ако в сферата на спорта си на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или ученически игри. Това са мерки по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2020 година.

С програмата за 2020 година се предвижда общо 1405 ученици от държавни, общински и частни училища да спечелят призови места на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания и да получат финансова закрила от държавата по реда на българското законодателство. Подбраните конкурси, олимпиади и състезания се провеждат през календарната 2020 година и са с доказани високи критерии при излъчване на победителите, мотивират децата за високи творчески, научни и спортни постижения.

Източник: actualno.com