Ученици

Кой осигурява храната на децата с глутенова непоносимост в детските градини?

Родители готвят сами храна за децата си, защото някои детски градини не предлагат специализирани менюта.

Емилия е майка на две деца. И двете с непоносимост към глутена. Голямата ѝ дъщеря ходи на училище. Малката на детска градина.

„И за градината, и за училището трябва сами да си подготвяме храна”, обяснява Емилия Варелова.

По-голямо затруднение среща при приготвянето на храната за детската градина, защото там контролът с внасянето е по-затегнат.  Затова се налага всеки ден да оставя в градината и допълнителна проба за ХЕИ.

Към момента общо решение за набавянето на храна за децата с глутенова непоносимост няма.  Всяка детска градина решава сама за себе си. Единствената община у нас, която е решила генерално проблема е Варна. Там има кухня-майка, която приготвя и такъв тип храна. В София обаче това е неприложимо, категорични са от Столичната община.

„Имайки предвид мащабите на града, не мисля, че в София е целесъобразно да има кухня-майка. Детските ни градини са 200 на фона на под 50 във Варна, обясни Мария Минчева, директор дирекция „Образование”, СО.

Все пак общината предлага решение – обучили са готвачи от различни детски градини, чиито директори искат да се готви на място за децата със заболяването. Като в тази детска градина в „Младост”, където има само едно дете с глутенова непоносимост.

„Аз готвя първо на нея сутрин. Отделни са й съдовете, има си специални буркани за храната”, обяснява Валерия Стоянова – готвач.

„Разходът си го поемаме ние, ако имаме затруднение Столичната община ни помага”, обясни Елена Иванова, директор на 178-а градина.

В детската градина, в която ходи детето на Емилия обаче подобна политика засега няма.

„Ако майката изяви такова желание, ще трябва да се съобразим и да предприемем действия, за да можем да приготвяме храната тук”, обясни Илонка Стоянова –  ОДЗ №49 „Радост”.

Източник: nova.bg