Мнения

Кой е новият министър на образованието?

Проф. Николай Денков е професор по физикохимия в Софийския университет. Доктор на науките. Специализирал е в Япония и Швеция, работил е като водещ учен в изследователски институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция). Автор е на над 130 научни публикации с голям международен отзвук в научната литература.

Ръководил е над 30 международни научни и научно-приложни проекти. Носител е на голямата награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката (МОН) за високи научни постижения (2010 г.). От 2012 г. е член на работните групи за подготовка на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Проф. Николай Денков подаде оставка като зам.-министър на образованието заради „съществените различия с приоритетите и стила на работа на министъра и част от екипа й“.

Той заемеше поста от 2014 г. и отговаряше за висшето образование и европейските структурни фондове в мандатите на трима министри – доц. Румяна Коларова, проф. Тодор Танев и Меглена Кунева.

На въпрос, как трябва да се правят държавните политики в образованието, за да има истински ефект за системата, професорът отговаря: „…Със сигурност ресорите трябва да се водят от топ експерти в областта – ресорите са много трудни и само политическо желание не е достатъчно. Има нужда от експертни лидери, които имат ясна визия, какво трябва да се промени. И тези експерти трябва да получат политическа подкрепа – без експертност или без подкрепа няма как да се случат промените.”. 

Източник: dnevnik.bg