Мнения Училища

Кои са наложителните промени за модернизация на училищната среда у нас?

Отделни кабинети по химия, биология, физика; наличие на единични чинове; г-образни стаи; мека мебел в класните стаи.

Тези предложения са в правилната посока. Който е изработил проекта за наредбата за физическа среда на информационно и библиотечно осигуряване на детски градини, училища и центрове за личностна подкрепа, трябва да бъде поздравен, но заедно с това приложимостта ѝ на практика изглежда много нереалистична. Необходимо е значително финансиране, което ме съмнява, че можем да отделим. Като стандарт за нови училище е нещо, което трябва да бъде адмирирано. Това коментирадоцент Тодор Ялъмов, Образование за бъдеще, в ефира на Bloomberg TV.

Може да се преконфигурират класните стаи дори със съществуващите двойни чинове, изтъкна доцент Ялъмов. “В момента много директори се страхуват, че разместването на чиновете ще им донесе някаква санкция. Но те и в момента могат да се реорганизират. Г-образните класни стаи не са чак толкова задължителни – това е свързано със средства и архитектурни планове. Много по-важно е да се осигурят компютри на всички. Идеята за единния чин е как по-лесно чиновете да се разместват в стаята, а не толкова, че трябва да има самостоятелно място”, уточни той.

“Кабинети на психолози, логопеди са необходимост. Има нужда от разнообразен софтуер и системи за безопасен интернет. Демографията на учителите е проблем в дългосрочен поради липсата на достатъчно млади хора, или пък ги плаши закостенялата среда, която някои от тях отказват или не могат да променят”, добави още Ялъмов.

Източник: bloombergtv.bg