Училища

Кои са най-странните училища в света?

Днес няма да говорим за образователната, социалната и възпитателната роля на училището.

По света съществуват доста нестандартни учебни заведения, които нямат черна дъска, чинове, а понякога дори и сграда. Но това далеч не е единствената причина, поради която смятаме тези училища за необикновени. Представяме ви една любопитна класация, в която са събрани 10-те най-странни училища по света.

1. Плаващи училища в Бангладеш

Честите наводнения в Бангладеш причиняват доста неудобства на населението. Освен липсата на питейна вода и електричество, основен проблем е трудният достъп на децата до училище. Така идва идеята за построяването на училища върху кораби и лодки, които се задвижват със слънчева енергия, имат достъп до интернет и дори притежават малка библиотека.

2. Училище за „най-древната професия в света“

Училището се намира във Валенсия и се казва „Трабахо Я“, което в превод означава „Работа сега“. То има за цел да подобри знанията и да научи своите ученици на различни трикове в занаята. Обучението продължава една седмица и струва 100 евро на човек. По време на обучението там се изучават няколко дисциплини, които включват теория и практика.

3. Училище без дисциплина в Канада

Това училище е мечтата на всяко дете. То е без домашни, без изпити, без оценки, без фиксирани учебни часове. Училището без дисциплина става факт още през 1972 година в Канада. Учениците сами решават кои занятия да посещават, а класовете се оформят на база общи интереси.

4. Училището на „различните“ в Ню Йорк

Това училище отваря врати през 2003 година и е кръстено на един от най-известните активисти за правата на гейовете – Харви Милк. То е създадено за всички хомосексуални ученици, които поради своята различност са отхвърляни от обикновените училища.

5. Училище за гайдари в Пенсилвания

През 1990 година е създадено първото училище за гайдари в света, а негов директор е американският музикант Ник Хъдсън. Той получава своето вдъхновение за това начинание след като гледа филма „Похитен“, в който има сцена на двубой с гайди.

6. Училище за магьосници

Голяма част от учениците на това училище се обучават онлайн, но то всъщност има собствена сграда. Първоначално училището се намира в Чикаго, но е преместено в Салем, Масачузетс, заради критики от страна на много християнски организации. В Салем няма никакви проблеми, защото голяма част от хората изповядват магьоснически ритуали.

7. Училище на бъдещето във Филаделфия

В това училище не се използват никакви книги, а единствено компютри. Неговата цел е учениците да бъдат с добра компютърна грамотност и по този начин да са подготвени за цифровизираното бъдеще, в което ще живеят. Интересен факт е, че училището пресъздава реална работна среда и там се учи от 9 сутринта до 4 следобед.

8. Училище за перфектно опаковане в САЩ, Университет Уисконсин

В това училище няма никакви чинове, книги или учебници. Обстановката там е почти военна, а учениците са обучавани да мислят само за опаковката, като опаковка и за нищо друго.

9. Училище за търсене на общ език в Южна Корея

Това училище е създадено за емигранти от различни части на света, дошли в Южна Корея, за да учат и работят и имат нужда да се запознаят с културата и езика.

10. Училище за отглеждане на райграс в САЩ, Мичиган

В това училище се учи всичко, свързано с отглеждането на тревни настилки – настилки за голф игрища, за паркове, за стадиони и др. Завършилите там са много търсени и се реализират успешно при набиране на персонал за големи спортни съоръжения.

Източник: burgasnews.com