Институции

Кои са най-разпространените корупционни практики в университетите?

Преподавател да изиска закупуването на определено помагало или учебник, за да вземе студентът изпита – това е най-разпространеното явление според студентите, сочи проучване на „Алфа Рисърч“.

То е направено сред 300 студенти през юни т.г. за фондация „Риск Монитор“, която днес организира кръгла маса на тема „Форми на корупция в университетите“.

Според 33.8% от анкетираните студенти закупуването на полагало или учебник, за да се вземе изпит, е най-често срещаната нерегламентирана практика в техния университет. Близо 36% от тях казват, че са попадали в такава ситуация.

За 16.6% от студентите най-разпространеното явление в университета е друго – за вземане на изпит да бъдат поискани пари. В такава ситуация обаче са попадали само 4.1% от анкетираните. Други 9.7% са на мнение, че най-разпространено е искането на пари за изкарване на изпит. Също толкова от студентите смятат, че това е искането на пари за стая в общежитие.

Според мненията други две нерегламентирани практики, но в училище, също са сред най-разпространените – учител да поиска пари (11%) или подарък (10.3%) за по-добра оценка в дипломата за кандидатстване. Над 13% от анкетираните смятат, че най-разпространената корупционна практика е да ти поискат пари за вземане на шофьорски изпит.

Едва 23% от анкетираните казват, че не е необходимо да се прибягва до такива практики, за да се постигне нещо в България, сочат данните от изследването.

Източник: dnevnik.bg