Мнения Ученици Училища Учители

Кога ще се върнат големите ученици присъствено в клас?

Все повече се чуват гласове, не само на родители, за връщане на учениците 5.-12.клас присъствено в училище.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова за връщане на учениците от горните класове присъствено в училище. Тя настоява те да се обучават на ротационен принцип. Кметът припомни, че при направени над 100 хиляди теста в училище много малка част са дали положителен резултат за коронавирус.

Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България, също заяви своята лична позиция, че „продължаване на дистанционното обучение е КАТАСТРОФА за образованието на всяко дете!“ Той коментира решението на МОН да върне големите ученици в клас, щом осигури средства за тестове. „Липсата на тестове не може да бъде основание учениците да не учат в училище! Възможностите за учене в реална среда са много и различни! Необходимо е разрешение за прилагането им! Пропуските, които се натрупват са непреодолимо големи! Държавата готова ли е да предложи повтаряне на учебна година при желание от страна на родителите???(Така както е възможно в страни от Европа?)“.

Припомняме, че МОН се отказа от идеята да върне в клас присъствено учениците от 5. клас нагоре, в училищата, които могат да заплатят тестовете, до осигуряване на държавно финансиране.

Министерството е осигурило тестове до края на седмицата и е заявило количества до 10 декември т.г. По данни на МОН над 62% от учениците до 4.клас вече се тестват и са в час. Общо 63 ученици са дали положителен резултат за COVID-19 от 10 ноември до края на миналата седмица. За същия период е установена зараза при 26 учители и 16 непедагогически специалисти.

Ако желаете, споделете и вашята позиция!