Учители

Кога учителските заплати ще скочат със 120%?

През 2021 година, ако прогнозите се сбъднат и средната работна заплата за страната стане 1500 лева, то тогава и средната учителска заплата ще скочи до 120 на сто. Това коментира по Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

Според него образованието и учителите са най-важният фактор за развитието. А за да са мотивирани, трябва да имат по-високи възнаграждения.

Министър Вълчев коментира и ситуацията в Техническия университет във Варна. Там от около 1 месец вече тече одитна проверка. По думите му налице е висока концентрация на нарушения. „Всички тези констатации ще бъдат пратени на Агенцията за държавна финансова инспекция, вероятно и на прокуратурата, тъй като има индикатори за измама”, посочи Вълчев.

Според него министърът няма особени правомощия по отношение на финансово управление на висшите училище. „Има една санкция – отнемане на кредитацията. Но това е крайна мярка, прекомерна, защото означава затваряне на висшето училище”, обясни още Вълчев, като дъпълни, че са необдоими законови промени.

Източник: novini.bg