Институции Училища

КНСБ иска 900 лв. заплата за медсестрите в забавачки и училища

Правителството да отпусне спешно 8,5 млн. лева, за да може медицинските сестри в детските ясли и градини и в училищните кабинети да получават основна заплата 900 лева.

Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Това, което имаме като конкретика, ще го изпратим на министър-председателя и на финансовия министър още днес. Имам предварителни разговори. Надявам се, че този път чуваемостта ще бъде по-висока. За разлика от предишните ни разговори в контекста на приемането на бюджета, сега ще имаме по-голям успех с тези допълнителни средства – да стигнат нивата, които всички искаме“, обясни Димитров, цитиран от БНР.

По данни на КНСБ общо 11 000 души работят в здравните кабинети в училищата и в детските ясли и градини.

В момента едва в 26 общини в страната заплатите на тези специалисти са между 900 и 1000 лева. Сред тях са Сандански, Гоце Делчев и др.

В 40 общини в дейност детски ясли и кухни и 65 в здравни кабинети заплатите са от 610 до 700 лв. Основната причина е, че няма деца, единният стандарт е нисък и няма как да покрие увеличението, обясни той.

Най-ниски заплати в детските градини са в Созопол, където взимат минимални възнаграждения- 610 лв. Подобни заплати взимат и в Априлци, Якимово, Долни Дъбник и други.

Източник: dnes.bg