Институции

КНСБ иска повече европари за образование

Синдикатите искат от кандидатите за евродепутати повече средства за образование от европейските фондове.

Янка Такева е притеснена от мобилността на младите. „Нашите математици са в Канада, нашите физици са във Франция“, посочи тя.

Пламен Димитров пък акцентира върху дигитализацията на обучението. На европейско ниво България трябва да води битка за енергийна независимост и базови дигитални умения на гражданите, смята президентът на КНСБ. „Без базови дигитални умения и „Фолксваген“ да дойде, ще си отиде“, предупреди синдикалистът. Това за нас е национална кауза и битката е голяма“, посочи още Пламен Димитров.

Той коментира, че енергийната ни независимост е свързана с националната ни сигурност. Дигитализацията обаче, според КНСБ, плаши хората, както приватизацията. Въвеждането на нови технологии предполага намаляване на работни места, според Васил Яначков.

Индустрията е притеснена, че практически стъпки не се правят достатъчно за хората, които са в заводите сега. Има ли интерес държавата да подготвя хората да заемат новите работни места, попита синдикалистът.

КНСБ смята, че образованието само не може да се справи с проблема за четвъртата индустриална революция. България не е само лошо, каза Яначков. Имаме заводи, които са на световно ниво, похвали той.

Източник: actualno.com