Учители

КНСБ иска в средствата за образование да достигнат 4,2 на сто от БВП

В следващите две години средствата за образование трябва да достигнат 4,2 на сто от БВП вместо сегашните 3,6 на сто, настоя лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

39 000 учители ще се пенсионират от системата на образованието в следващите години, в същото време университетите ще подготвят едва 20 000 преподаватели.

„За да се запълни тази дупка, трябват спешни мерки, включително и финансови“, настоя Такева. По думите й трябват още средства от бюджета за стипендии за учениците и финансиране на паралелки, в които липсват ученици. Необходими са и около 1,5 млн. лв. за неделните училища в чужбина.

Увеличението на заплатите в администрацията да стигне поне 20 на сто, настоя на свой ред лидерът на Федерацията на независимите синдикати в държавното управление Кръстьо Боянов. Според него увеличението с 10 на сто на бюджетните заплати е добра стъпка, но недостатъчна.

„В много сфери служителите са на минимална заплата, а ръстът покрива единствено нейното увеличение до 560 лв., колкото е предвидено в бюджета“, заяви Боянов. Той посочи, че на много места служителите се разписват срещу суми между 700 и 850 лв. Ръстът на възнагражденията им, предвиден за тази година, е крайно недостатъчен, отсече той.

В държавния бюджет би трябвало да се отделят 29,5 млн. лв. за научно-творческа и издателска дейност във висшето образование, планирани са 8 млн. лв., но парите са налични от научни програми. Затова доц. Лиляна Вълчева от синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ предлага тези средства да се насочат към реновиране на студентските общежития.

Част от парите може да се насочат и към ограждане на терените, така че в „Студентски град“ да се оформят кампуси за по-голяма сигурност на студентите, допълват от КНСБ.

Източник: dnes.bg