Училища

Кметът на София иска повече стоматолози в училище

Стоматологичната грижа в училище не е задължителна по наредба, но не са малко училищата, които я осигуряват на възпитаниците си, пише в днешния си брой всекидневникът „Монитор“.

Вестникът разкрива, че в 46 общински училища в София има зъболекарски кабинети, но седем от тях не функционират.

Според кмета на общината Йорданка Фандъкова разкриването на зъболекарски кабинети е изключително важно за децата и тя апелира към районните кметове да съдействат за решаване на проблемите по места.

Любопитен факт, разкрит от „Монитор“ е, че във втория по големина жилищен комплекс в столицата „Младост“ няма нито едно училище със стоматологичен кабинет.

В школата в най-големия комплекс – „Люлин“, работят най-много стоматологични кабинети – 9. В „Красна поляна“ стоматолозите са 5, а в „Сердика“ и „Възраждане“ са общо 4-ма.

Намът, който стоматолозите плащат е около 250 лв месечно, оборудването е на училището, а ремонтът за сметка на наемателя, обяснява още Фандъкова.

Стоматолозите в училище имат задължение да викат по два пъти годишно учениците за профилактика. Това се случва, ако родителите се подпишат под декларация, че желаят децата им да посещават кабинета.

Един от работещите в училище стоматолог – д-р Найденова от 12 СОУ споделя пред изданието, че общо взето около половината деца минават на прегледи. Останалите предпочитат личен стоматолог или пък родителите просто не се доверяват на здравната грижа в училище.

Още по темата