Учители

Кметът на Сливен награди учители и културни дейци

Кметът на Сливен Кольо Милев връчи награди на отличили се учители, читалищни дейци и дейци на културата на празничен концерт по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

В навечерието на празника бившият военен се обърна с благодарност към нашите учители, учени, писатели, журналисти и творци от различни сфери и поколения – към всички личности, в които откриваме будителите на нашето време, информира sliven.net.

„Нека се поклоним пред паметта на първите будители – онези, които осмислят съществуването на днешния празник. За наша гордост, мнозина от тях са родени, живели, работили и свързали живота си със Сливен. Всеки ден в нашия град минаваме по улица, покрай паметник или обществена сграда, която носи името на наш възрожденец, будители и личност, която е пробуждала българското самосъзнание или е отдала част от енергията и средствата си за развитието на нашия град”, посочи в словото си кметът.

Сливен е градът на Добри Чинтулов, на Хаджи Димитър и Панайот Хитов, тук са родени Сава Доброплодни – автор на първата българска комедия, патриотът енциклопедист д-р Иван Селимински, щедрите дарители Андон Иванов Камбуров – помогнал на д-р Иван Селимински и д-р Петър Берон да завършат образование. Андон Иванов е първият издател на Рибния буквар, Хаджи Мина Пашов, завещал на родния си град сумата от 10 хиляди лири за развитието на просвещението и образованието, отбелязва още електронното издание.

С Почетния знак на град Сливен бе наградена Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ по повод 135 –годишния юбилей на училището.

С плакет на община Сливен са удостоени Георги Ведроденски – писател сатирик, един от създателите на Трендафил Акациев и Димитър Караминков – диригент на Симфоничен оркестър Сливен и композитор.

За създаване на добри и привлекателни условия за провеждане на учебно-възпитателната работа кметът връчи Плакет на община Сливен на директорите на основните училища „Св. Паисий Хилендарски“ в село Тополчане и „Св. Паисий Хилендарски“ в село Сотиря, СОУ „Братя Миладинови“, 11 СОУ „Константин Константинов“, Професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров“ и Професионална гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри“.

Грамота на община Сливен получиха Петко Василев, Станка Пъшкова и Христина Янева.

С орден на Българската православна църква „Свети Йоан Рилски“ е отличен диригентът академик протопсалт Методий Григоров.

В празничния концерт участваха смесеният хор „Добри Чинтулов“, Ваня Костова, Боян Михайлов, Костадин Атанасов и Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен.