Ученици

Клисарова: Темата на зрелостниците беше философска

Темата „Животът и изкуството“ върху стихотворението „Кино“ на Никола Вапцаров е доста философска, но ако те са учили достатъчно, биха могли да се представят добре, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

По 41-ви въпрос учениците трябваше да напишат интерпретативно съчинение или есе. Попитана дали не се притеснява, че на матурата днес се падна тема за Никола Вапцаров, след като за него писаха и кандидат-студентите в Софийския университет и там нямаше много високи оценки, министър Клисарова посочи, че затова е много важно скалата за преобразуването на точките в оценки да бъде обявена предварително, както стана за първи път днес.

„Вапцаров е сред авторите, които се изучават и е включен в учебно-изпитната програма“, лаконични на свой ред бяха експертите от МОН.

От образователното министерство допълниха, че това е случайният избор на темата и той не се определя от това какво ще е трудно и какво ще е лесно на зрелостниците – от авторите и творбите, които се изучават.

Около 2000 зрелостници не са се явили на матурата вчера, добави министър Клисарова.